Mi a Hallásébresztés?

A Hallásébresztés a túlérzékeny hallású személyek számára, Dr. Pataki László magyar orvos – gyógypedagógus által kifejlesztett, eredetileg csoportos foglalkozássorozat, amely 10 napon keresztül, naponta kétszer fél óra zenehallgatással jár. A tréning végére a résztvevők képessé válnak kizárni az életminőségüket erősen zavaró hangokat. 

Miben különbözik egyéb hallástréningektől?

Minden hallástréning eltérő céllal működik, van, ami a hallási figyelem kialakítására fókuszál, van, ami a magzatkorból eredő idegrendszeri eltérések korrigálását célozza. A Pataki-Kolláth-féle Hallásébresztés kifejezetten a túlérzékeny hallás kezelésére jött létre, ami enyhülni fog, vagy akár teljes mértékben megszűnik a kezeléseket követően. Tehát a tréningen részvétel alapvető feltétele a túlérzékeny hallás, amely kiterjesztett hallásvizsgálat által egyértelműen kimutatható. 

Milyen problémák esetén érhetünk el javulást?

Elsősorban a túlérzékenység enyhülését, megszűnését célozzuk. A tréninget követően csökkennek a fülbefogással járó helyzetek, a zajtűrési problémák, enyhülhetnek a viselkedési és artikulációs problémák. Közvetett módon más területeken is hoz javulást, de ezek előre nem kiszámíthatók, mert nagy mértékben függnek a résztvevő neurális fejlődésétől. Ezért nem is teszünk előzetesen ígéretet arra vonatkozóan, hogy egyéb, kapcsolódó területeken milyen mértékben várható fejlődés, hiszen jelenleg nem áll rendelkezésünkre olyan eszköz, amivel ezeket a hatásokat előzetesen fel lehetne mérni. Az elmúlt évek mérési adatai alapján 95% fölötti eredményességet értünk el a túlérzékeny hallás elmulasztásában. 

Szükség lesz-e következő kezelésekre?

A tréninget megismételni az esetek 90%-ában nem szükséges. A gyerekek nagy részénél a tréninget követően beindul a fejlődés, a tréning hatásait más agyterületek is átveszik, és legfeljebb a lemaradások behozásában kell segítséget nyújtanunk, például logopédia, mozgásfejlesztés területén. Az elvégzett tréning nem váltja ki más terápiák, fejlesztések, foglalkozások szükségességét, hiszen az esetleges rossz beidegződések átdolgozásához a legtöbb esetben segítségre van szükség. A Hallásébresztés megteremti az alapot ahhoz, hogy más fejlesztő módszerek is eredményesen működjenek, hiszen csökkenti az idegrendszer feszültségét. Előfordulhatnak olyan esetek, ahol nem hoz sikert vagy nem az elvárt fejlődést hozza a Hallásébresztés, azoknál a személyeknél nagy valószínűséggel egyéb fennálló probléma okozza a panaszokat.

Szükséges-e újabb hallásvizsgálatot elvégezni?

A tréning után nagyjából 3 hónappal kontroll hallásteszt vizsgálatra kell visszajönni, de újabb hallásmérésre (audiológiára) nem szükséges elmenni. Ezt kizárólag abban az esetben kérjük, ha továbbra is maradnak fenn panaszok, és szükségesnek tűnik egy újabb hallásvizsgálat, majd újabb kezelés.